Blogg topplista - Superbloggen.se
Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Sep 30, 2012 in Aktiviteter, Rapport | 0 comments

Äntligen blev dagen av …

Workshop teater

Äntligen blev dagen av, då Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben hade sin teaterworkshop på temat Mänsklig tillgänglighet. Den 22 september samlades vi på Dalheimers hus för att under ledning av Hans Sjöberg testa på att spela teater. Hans idé var att blanda professionella skådespelare med oss vanliga glada amatörer. Hans är professionell dramatiker och regissör sedan drygt 20 år. Han skriver och regisserar teater, film och radio. Han håller teater-, drama- och skrivarkurser och workshops. Hans har varit teaterchef på Dalateatern 1994-1999 men bor nu i Göteborg sedan några år och driver den fria teatern Teater Kattma och projektet ”Romeo i rullstol”. Vi är väldigt glada att dagen blev av och för vårt samarbete med Hans som vi även hade samarbete med i aktionen Nyckeln till Frihet!

Hans ser inte några problem med att anlita skådespelare med nedsatt rörelseförmåga. Tvärtom ser han det som ett led i ett förnyat scenspråk. Just detta uttryckte även skådespelarna under dagen i mötet med oss helt ovana aktörer. Vi var alltså en blandad grupp med professionella skådespelare – Marie Anthony, Elisabeth Falk, Britt-Marie Skogh-Dave, Emilie Anthony, Tine Winther och Annelie Eriksson, medlemmar i VSA samt medlemmar från Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben. Hans sa att det viktigaste var att våga. Att våga testa och ha roligt tillsammans. Hans hade förberett manus till vardagssituationer, till exempel hur det kan gå när man skall med ett tåg och inte rampen är på plats och den ansvariga tåg-personalen är stressad och ovillig att hjälpa till. Eller när man skall resa på semester och rummet visade sig inte vara tillgängligt.

Dagen gick oerhört fort och deltagarna uttryckte att de väldigt gärna skulle vilja se en fortsättning. Teaterkonceptet är ett kraftfullt sätt att förmedla vår intressepolitik. Att söka och nå nya sceniska uttryck kräver nya möten och att man vågar gå nya vägar. Genom framförandet förstärks det som är positivt och negativt och genom skruva situationen lite kan man visa på det bisarra i det som händer i samhället i dag och så var det ju så himla kul. Tack till Titti Tindvall för vi fick använda några av dina bilder.

Här är ett smakprov ur teatern Bländade med Elisabeth Falk och Marie Anthony

Post a Reply