Blogg topplista - Superbloggen.se
Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on aug 24, 2013 in Intressepolitik, Tillgänglighet, Tillgänglighetskollar, Utvalda | 0 comments

Göteborgsklubbens tillgänglighetskollar

astrid och viktoria demonstrerar

Sedan 2012 har Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben mer regelbundet gjort nedslag i Göteborgs stad och undersökt tillgängligheten på caféer, butiker och andra intressanta ställen. År 2013 har vi utvidgat vårt område och undersöker även kommuner runt om i Västra Götalandsregionen och även lite utanför.

Våra undersökningar görs inte med måttband och vinkelhake utan med frågeställningen: kan jag i min rullstol ta del av det som erbjuds och hur bemöts jag. Vi utgår från tillgänglighet för rörelsehindrade eftersom det är den biten vi kan. Vill du vara med och kolla tillgängligheten? Hör av dig till: urg@telia.com.

Vi vill också lyfta de affärsinnehavarna som vill och försöker få en bra tillgänglighet. Vi söker en dialog med de ansvariga för att få dem att inse vikten av att ta itu med enkelt åtgärdade hinder. Personer med funktionsnedsättning är en stor grupp och det är viktigt att visa på att det blir en stor ekonomisk vinst att även vår grupp får ta del av utbudet. I Sverige har var femte invånare någon form av funktionsnedsättning. Lägger vi även till pensionärerna har vi alltså en stor grupp viktiga konsumenter. Svensk Handel uppskattar köpkraften hos personer med funktionsnedsättningar till cirka 100 miljarder kronor per år. Antar vi att många familjemedlemmar och vänner också väljer samma varor som sina anhöriga/vänner kan köpkraften uppgå till 140 miljarder kronor/år. Människor med funktionsnedsättningar och pensionärer tillhör en stor grupp potentiella kunder som går många företagare förbi. Många glömmer bort att alla människor är konsumenter som handlar oavsett förutsättningar och behov.

Här på bloggen presenterar vi våra undersökningar. Du hittar blogginläggen under kategorin ”tillgänglighetskollar”. Vi vill också tacka Stiftelsen Karin och Ernst August Bångs Minne som har gett oss ett generöst bidrag till vårt arbete med våra tillgänglighetskollar.

s mer om UTOPIA som också arbetar för en bättre tillgänglighet i Västra Götaland.

Post a Reply