Blogg topplista - Superbloggen.se
Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Nov 12, 2013 in Intressepolitik, Levnadsvillkor, Personlig assistans | 0 comments

Kalla fakta – handläggarna som gått kursen

emilia från artikel i gp

Men tanke på Kalla Faktas avslöjanden att kommunerna gör allt vad de kan för att kunna avslå ansökningar och omprövningar gällande personlig assistans, förstår vi nu bättre varför Emilia och Jonas blev av med sin personliga assistans – deras handläggare har gått kursen!

LSS-lagens mål är att den enskilde får möjlighet att leva som andra och kunna ha full delaktighet i samhällslivet. Men vad händer när man tar denna chans, lever sin dröm och arbetar, reser och lever som alla andra? Jo, då går nitiska handläggare in och räknar sekunder för att få de grundläggande behoven att hamna under 20 timmar vilket gör att man mister stora delar av de rättigheter som man får om man kommer över denna gräns.

Vi förstår nu bättre varför Emilia och Jonas blev av med sin personliga assistans – deras handläggare har gått kursen!

Läs om Emilia som är med i dansgruppen Spinn vars handläggare resonerar att: kan Emilia dansa på scen så kan hon också klara Emilia dansarsig utan personlig assistans, gå på toa och duscha själv. Handläggaren tror att det hon ser på dansscenen är verkligt och inte den illusion som är dansarnas mål att förmedla till åskådarna. Eller läs om Jonas, skådespelare, som blev tvungen att klä av sig naken och duscha inför handläggarens ögon för att bevisa att han har behov av sin assistans.

Både Emilia och Jonas har haft sina funktionsnedsättningar sedan de var småbarn, de har väldokumenterade omfattande rörelsehinder och har haft personlig assistans sedan länge. De ljuger inte, de fuskar inte och de har tidigare uppfyllt alla krav på personlig assistans men nu helt plötsligt bedöms deras behov av service helt annorlunda och deras liv faller ihop. Vad är det som händer? Är det avundsjuka och att vi med funktionsnedsättning har fått det för bra och nu skall sättas på plats? Troligtvis och deras handläggare har helt klart gått kursen!

Länkar

Post a Reply