Blogg topplista - Superbloggen.se
Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Dec 12, 2013 in Intervju, Kultur | 0 comments

Björn snackar med Hans

 

hans sjöberg

Intervju med Hans Sjöberg, dramatiker och teaterdirektör för Teater Kattma.

Vad jobbar du som?

Jag jobbar som dramatiker och regissör. Jag skriver och regisserar teater och jag jobbar även som skådespelar och driver den professionella teatern Teater Kattma.

Berätta lite om dig själv

Jag är född 1962 (51 år) och är från Stockholm. Jag har jobbat med teater i 30 år. Hans berättar att han har gjort många teateruppsättningar och han flyttade till Göteborg 2009.

När startade teater Kattma?

Teater Kattma startades 2005. Jag hade jobbat som frilansare många år och kände jag att jag ville ha en egen teatergrupp för mina produktioner och mina idéer och då startade jag Teater Kattma. Det var under den tiden jag bodde i Falun.

Vad är Teater Kattma för typ av teater?

Teater Kattma är en teater som är öppen för många olika människor det är professionella, amatör, funktionsnedsatta och det är icke funktionsnedsatta skådespelare. De uppsättningar vi har gjort på senare år har haft ett åldersspann på 16 år upp till 70 år så det är en mix.

Hur många pjäser har Teater Kattma spelat?

Sedan 2005 har vi satt upp tolv föreställningar under namnet Teater Kattma. Sedan jag startade med teater är det över 40 föreställningar.

Vilka får vara med och spela?

Det beror på vilken uppsättning det är. Förra teateruppsättningen då var det bara fem roller i pjäsen och då letade jag folk som passade just för de rollerna, det var en sångerska och musiker. Då letade jag bland mina bekanta skådespelare och människor i omgivningen för att rollbesätta. Den här uppsättningen som vi gör nu som heter Alla har fel  den började med att vi gjorde workshops ihop med Unga Rörelsehindrande  och där hade jag ingen begränsning, där ville jag att alla som visade intresse och att kände att det skulle vara roligt att vara med i en mer eller mindre stor roll.

Är det något du vill lyfta med teatern?

Jag vill lyfta angelägna frågor, det har jag alltid velat med min teater. Just nu så rör det sig ofta om frågor som rör funktionsnedsatta människor. Men i min karriär har det varit allt från människor som lever i livets slutskede till pjäser om arbetarklassens historia men alla om angelägna frågor. Jag har både jobbat på uppdrag och sen har jag själv gjort uppsättningar beroende på vilken fråga som jag själv har brunnit för just för tillfället. Under de senaste åren med Teater Kattma har det varit mycket integrerat med funktionsnedsatta och icke funktionsnedsatta.

Hur länge har du jobbat inom teater?

Hela mitt vuxna liv i stort sett. Jag började som skådespelare i slutet på 1970- talet så det är nästan 35 är sedan. Professionellt har jag jobbat i 30 år, min första uppsättning som regissör gjorde jag 1984.

Är det någon skillnad mellan Teater Kattma och den teatern du var på innan?

Ja det vill jag nog påstå. Jag var teaterchef på en länsteater tidigare och inte på definition men ofta så är instruktionsteatrar kanske lite mer traditionella. De spelar teater för en bred grupp människor och mycket klassiker och mycket traditionell/ kommersiell teater. Teater Kattma är både mer friare i formen och friare i ämnena och sedan är vi en fri grupp både med mindre resurser och med mindre möjligheter på det sättet än en institutionsteater vilket är en teater som har staten eller regionen som huvudman – till skillnad från fria grupper som bara är sina egna som Teater Kattma.

Länkar

Post a Reply