Blogg topplista - Superbloggen.se
Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Maj 21, 2014 in Arbete och sysselsättning, Intressepolitik | 0 comments

Intyget efter studenten: noll arbetsförmåga

 

andrea

56 % av oss med funktionsnedsättning är utan arbete. Naturligtvis är det ett slöseri med mänskliga resurser. Att kunna yrkesarbeta är en plattform i livet. Att känna sig delaktig och behövd, få prestera, träffa kollegor och ta del av samhällsnormer är utvecklande för identitet och självkänsla. Ett arbete ger ekonomisk och social trygghet och i sin tur stärkta samhällsvillkor. Att ha nedsatt rörelseförmåga gör inte automatiskt att man har en så kallad ”nedsatt arbetsförmåga”. För många människor är det yttre faktorer och förutsättningar som styr möjligheten till arbete. Kan man få de arbetshjälpmedel man behöver och kunna påverka sin arbetstid i samförstånd med sin arbetsgivare finns sällan en så kallad ”nedsatt arbetsförmåga”. Med rätt individuellt stöd kan arbete ske på lika villkor.

Lyssna på programmet ”Efter studenten: Noll arbetsförmåga” från Sveriges radio. Ungdomar som gått på något av de fyra Riksgymnasierna får ett intyg direkt efter studenten att de inte har någon arbetsförmåga. Vad gör inte detta med en människas självkänsla och inte minst med ens ekonomi? Lyssna på vad Andréa och Johanna tycker om rg-gymnasiet.

Bräcke Diakonis projekt Puzzlet arbetar för att få de före detta eleverna från rg-gymnasiet i praktik/utbildning/arbete. Det är nog bra men varför sker inte detta redan i gymnasietiden? Eleverna går ju ett fjärde år extra med tanke på sin habilitering och under detta år borde eleverna bli förberedda på framtiden på ett så mycket bättre sätt. Vänta inte tills de tappat hoppet och sugen!

Länkar

Titta också på klippet från Gomorron Sverige om arbete.

Post a Reply