Blogg topplista - Superbloggen.se
Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on jun 16, 2014 in Aktiviteter, Intressepolitik, Tidigare, Tillgänglighet | 0 comments

Funktek-piloter i kulturens tjänst

funktek 2

Hanna och Lilian från Utopia berättade om ett spännande projekt som heter Funktek och som är ett samarbete med Göteborgs Stadsmuseum, Utopia, Mistra/Urban Futures, Interaktiva Institutet och Riksutställningar. De sa ungefär såhär:

Museer skall vara TILL för ALLA men är de tillgängliga för alla?  Vi på Funktek tycker inte att det är så, särskilt inte för personer med funktionsvariationer. Funktek handlar om att ALLA människor skall kunna gå på museum. För att det ska kunna bli så måste vi veta vad olika människor med olika funktionsvariationer tycker, tänker och vill ha! Under projektet kommer vi därför att jobba med över 300 personer med olika funktionsvariationer. Vi kallar dem för Funktek-piloter. Genom att göra olika workshops med Funktek-piloterna vill vi få nya kunskaper. Vi vill att dessa kunskaper ska förändra sättet vi planerar och bygger utställningar på i museer. Så att framtidens museer ska bli mer tillgängliga för fler människor. I Funktek är det människan som står i centrum, inte tekniken. Men vi tror att med hjälp av ny teknik kan vi nå detta mål.

VILL DU HJÄLPA TILL OCH JOBBA FÖR ETT TILLGÄNGLIGT KULTURLIV?

Du kan anmäla dig som Funktek-pilot på: www.funktek.se eller mejla på: info@funktek.se eller ringa till: 0762-11 85 45.

Hur tillgängliga är de stadsvandringar som Göteborgs Stadsmuseum håller i? Är du intresserad av Göteborgs historia och har en funktionsvariation? Bli då en av våra Funktek-piloter! Vi vill veta vad du tycker, tänker och vill ha så fler kan gå på stadsvandringar i framtiden. Självklart får du betalt för din medverkan. Vi kommer att gå på följande stadsvandringar:

FASADERNAS HEMLIGHET, VASASTAN

Följ med på en vandring bland Vasastadens mäktiga stenhus och lär dig läsa staden på ett helt nytt sätt. Samling på Götaplatsen vid Poseidon.

  • tisdag den 24 juni klockan: 13.30
  • onsdag den 9 juli klockan: 17.30
  • tisdag den 15 juli klockan: 13.30

KVINNOR I GÖTEBORG

Göteborgs historia verkar ibland bara handla om män. Var blev kvinnorna av? Vi presenterar en rad framgångssagor och tragedier. Det blir en berättelse om förtryck, orättvisa lagar och dubbelmoral men också om kamp, mod och triumf. Samling vid Göteborgs Stadsmuseum entré.

  • tisdag den 22 juli klockan: 13.30
  • onsdag den 30 juli klockan: 17.30

PARKVANDRING LÄNGST VALLGRAVEN

I början av 1800-talet revs Göteborgs stadsmurar. Staden behövde växa. Men omedelbart på andra sidan vallgraven byggdes inga hus. Istället anlades parker och den växande staden fick ett grönt stråk som finns än idag! Hur har parkerna kunnat överleva alla förändringar? Och hur ser framtiden ut när Västlänken och andra stora projekt kommer att forma om Göteborgs innerstad på dramatiska sätt? Följ med på en vandring där Göteborg visar upp sin vackraste sida.  Samling vid trädgårdsföringens entré mot Södra vägen.

  • tisdag den 5 aug klockan: 13.30

HUS I HAGA

Stadsdelen Haga mitt i Göteborg även kallad Göteborgs första förort, räddades undan grävskoporna på 60-talet. I Haga har allt från sjöfolk till järnbärare haft sina hem sedan 1700 talet. Med sina kringbyggda kullerstensgårdar är miljön unik. I museets tre bevarade lägenheter har du möjlighet att under en visning få en glimt av hur livet kunde vara för människorna som en gång i tiden bodde just här. Samling på Haga Nygata nr 7-9.

  • Onsdag den 20 augusti klockan: 17.30/

Post a Reply