Blogg topplista - Superbloggen.se
Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Okt 17, 2014 in Aktiviteter, Hatbrott, Intressepolitik, Tidigare | 0 comments

Är du cp eller?

västtrafiks kontor

KAMPANJ MOT FUNKOFOBI

Är du cp eller? Betydelse: Är du inte som alla andra?

Det finns många fördomar mot oss med funktionsvariationer. För många är vi bara cp. Vill du ändra på det? Läs mer på Unga Rörelsehindrades kampanjsida och skicka ett färdigskrivet mejl till Svenska Akademin.

Idag har fördomar mot personer med funktionsvariationer inget eget ord. Det vill vi ändra på. Fördomarna kan liknas med homofobi, sexism och rasism. Vi vill kalla det funkofobi.

Vi med funktionsvariationer blir idag förminskade till en diagnos. För många är vi bara cp. Det syns i strukturer (skolsystemet) och i reflexmässiga handlingar (hjälplösa stackare). I stället för att ses som medborgare behandlas personer med funktionsvariationer som patienter. Oftast beror det på okunskap om vad det innebär att ha en funktionsvariation.

Vill du ändra på det? Det vill vi också med den här kampanjen. Ett första steg är att sätta ord på fördomen.

Stötta vårt upprop genom att skicka ett mejl till Peter Englund och be honom att ha ordet ”funkofobi” i Svenska Akademins ordlista 2015. Dessutom får du gärna dela med dig av din egen historia om den funkofobi som du råkat ut för.

Länkar

Post a Reply