Blogg topplista - Superbloggen.se
Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Nov 9, 2014 in Hatbrott, Intressepolitik | 0 comments

Aktion T4 – Förintelsen började med funktionshindrade

förintelsen

Från artikel i Svenska Yle:

Förintelsen började med funktionshindrade barn och psykiskt sjuka. Hur många de var som dödades kan ingen exakt säga. Man uppskattar att det kan ha handlat om närmare 300 000 mänskor. Den enda orsaken till att de mördades var att de var handikappade eller sjuka.

  Barnen sövdes ner med hjälp av stora doser sömnmedel och sattes i kalla rum, där de snabbt insjuknade i till exempel lunginflammation. På så här sätt ville man få det att se ut som om döden var naturlig.

Det så kallade eutanasiprogrammet var någonting som det i Tyskland länge har talats rätt så tyst om, trots att det i själva verket handlade om ett av nazisternas första massmord. Så är också det exakta antalet offer okänt. De första konkreta rashygieniska åtgärderna vidtogs redan sommaren 1933. En ny lag föreskrev att personer med ärftliga sjukdomar ska tvångssteriliseras. Med stöd av den här lagen steriliserades omkring 400 000 män och kvinnor. Över 6 000 personer dog som en följd av åtgärden.

Parallellt med eutanasiprogrammet för vuxna, som T4 kom att ha ansvar för, startades också ett annat eutanasiprogram för barn under tre år. Till programmet hörde från och med augusti 1939 en anmälningsplikt för alla nyfödda och barn under tre år om de konstaterades ha till exempel allvarliga ärftliga störningar, förlamningar, missbildningar eller Downs syndrom. De här barnen skulle oftast komma att överföras till närmare fyrtio olika behandlingsanstalter, där de dödades kort efter sin ankomst. Barnen sövdes ner med hjälp av stora doser sömnmedel och sattes i kalla rum, där de snabbt insjuknade i till exempel lunginflammation. På så här sätt ville man få det att se ut som om döden var naturlig.

Länkar

Post a Reply