Blogg topplista - Superbloggen.se
Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Maj 2, 2015 in Aktiviteter, Intressepolitik, Tidigare, Utvalda | 0 comments

Spännande besök från Moldavien och Jordanien

besök från jordanien och moldavien

I veckan fick Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben och DHRG besök av representanter från centret Dorinta i Moldavien och från organisationen I am Human- for the rights of persons with disabilities i Jordanien. Det var genom IM, Individuell Människohjälp som frågan kom om de kunde få besöka våra föreningar för att få inblick i hur vi är organiserade och hur vi arbetar med påverkansarbete i våra föreningar.

Det är alltid intressant att få berätta om vår verksamhet för andra oavsett om det är studenter från stan eller om det är personer från andra länder. Då får man verkligen tänka till om vår förening och våra villkor i Sverige och som vid detta besök, möjlighet att spegla oss i de andras verklighet i länder vi har väldigt lite kunskap om. Det som slog oss var vilken enorm power de utstrålade och med vilken kraft de talade om de orättvisor människor med funktionsnedsättning utsätts för.

Fan, vi är allt lite mesiga här i Sverige…

De var fem representanterna med Asia Abdel Mutaleb i spetsen för de tre kvinnorna från Jordanien och Gheorghe Mogildea från Moldavien som översatte för sin mamma som var ordförande i en förening för personer med funktionsnedsättning. Linda, Jennie, Erik, Kristina och Lisbet försökte förklara hur vi arbetar med våra frågor och vi insåg snart att våra förutsättningar var totalt olika.

I Sverige har vi ju en mycket lång tradition av att organisera oss i föreningar och våra myndigheter inte bara uppmuntrar detta utan till och med ger pengabidrag till oss för att starta olika föreningar. I Moldavien såg myndigheterna med stor misstro, rent av som ett hot, på deras organisering. I Jordanien var staten mer positiv och de hade stöd i den svenskfödda prinsessan Majda i sitt arbete. Det var synd att vi hade så kort tid på oss, för vi hade velat berättat ännu mer och velat frågat massor om hur de hade det i sina länder och haft en diskussion med IM i synen på personer med funktionsvariation. Våra besökare skulle också träffa: FUB, GIL, Grunden och Bräcke Diakoni och delta i på IM:s årsmöte under sina fem dagar i Sverige.

Lite kort om våra besökares länder:

Den lilla republiken Moldavien ligger inklämd mellan de större grannländerna Rumänien och Ukraina. Landet var fram till 1991 en del av Sovjetunionen. Moldavien tillhör Europas allra fattigaste länder och kämpar mot utbredd fattigdom och stor utvandring. Jordanien är ett av de mest välmående arabländerna med en välutbildad befolkning och ett jämförelsevis gott sjukvårdssystem. Mer än halva befolkningen utgörs av palestinier, och Jordaniens läge som granne till Israel gör landet känsligt för kriser i regionen.

Asia i TV-soffan:

Post a Reply