Blogg topplista - Superbloggen.se
Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on sep 11, 2015 in Levnadsvillkor | 0 comments

Att prata med hjälp av en dator

my gustafsson

Att kommunicera är en mänsklig rättighet – alla kan inte tala men alla kan kommunicera. My Gustafsson medlem i Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben berättar om hur det är att prata med hjälp av en dator:

Jag har en bärbar dator som heter Tobii som är fäst på min Permobil. Den är ett jättebra hjälpmedel med talsyntes som jag använder när jag pratar.

Datorn har ett program som heter Comunicator. Programmet har tangentbord som har T9 funktion, när jag trycker på bokstäver så kommer det upp fem olika ord som datorn gissar på. Programmet är så smart så det kommer ihåg vilka ord och meningar jag oftast använder. Jag pratar så mycket som möjligt med hjälp av datorn för annars så anpassar den inte ordbanken efter mig. Orden kommer snabbare och snabbare ju mer jag använder den.

Jag pekar med min högra hand på datorns touch skärm. När jag har tryckt på ett ord säger datorn det.

My visar hur det fungerar!

Till exempel när jag ska handla så räcker det att jag trycker på första ordet så kommer resten av handlarlistan fram. Man kan också lägga in färdiga fraser som man använder ofta. Det gjorde jag när jag var med i ”Teater Kattmas” föreställning ”Alla har fel”.

Tack vare att jag har denna dator kan jag prata med andra utan att vara beroende av assistent.

Datorn har också gjort det möjligt för mig att få en praktikplats. Utan datorn hade jag inte kunnat utföra mitt arbete på praktikplatsen.

Det är problem att använda datorn utomhus i solljus för då ser man inte på skärmen. Batteritiden skulle varit längre tycker jag, den räcker cirka fyra timmar innan batterierna är slut.

Ibland uttalar den vissa ord konstigt så det kan vara svårt att höra och förstå. Det blir inga betoningar som vid vanligt tal. Om det är stökigt och mycket bakgrundsljud kan det vara svårt att höra. Det tar längre tid att kommunicera med hjälp av dator än med vanligt tal.

Jag har också en pappers-ordkarta som jag använder om datorn inte fungerar, eller om jag vill säga något snabbt.

Vid tangentbordet My Gustafsson

Länkar

Post a Reply