Blogg topplista - Superbloggen.se
Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Feb 10, 2016 in Hatbrott, Intressepolitik, Jävla dumheter helt enkelt, Utvalda | 0 comments

Aktiv dödshjälp nej tack!

spruta med död

Krav på att införa dödshjälp dyker upp med jämna mellanrum. Det ställs nu minst fyra motioner i frågan om aktiv dödshjälp med Moderaterna, Miljöpartiet och Centerpartiet som avsändare.

I alla andra sammanhang försöker samhället och medborgare förhindra självmord. Men det finns ett stort undantag – det är när man har en omfattande funktionsnedsättning – då lobbas det stenhårt för att aktiv dödshjälp ska införas och att människor ska kunna välja döden istället för att leva vidare med sina begränsningar.

Läkaren och professorn Johan Frostegård har i många år varit motståndare till dödshjälp. Den senaste utvecklingen på det medicinska området har stärkt honom i hans uppfattning. Han skriver om riskerna med aktiv dödshjälp i en debattartikel i DN:

…vad händer när vården alltmer styrs av anonyma multinationella vårdbolag eller landstingsägda sjukhus som arbetar efter ”New public management”, det vill säga av ett system som präglas av ”köp och sälj”. Risken är att dödshjälp blir en lönsam affär där vårdinstitutioner samtidigt blir av med svårt sjuka och vårdkrävande patienter.

Fredrik Virtanen skriver i en ledare på Aftonbladet:

Dödshjälp är inte bara en etisk eller egoistisk fråga utan i högsta grad ekonomisk och marknads­liberal. Försäkringsbolagslobbyn i Nordamerika är starka påtrycka­re eftersom en död patient är en billig patient. Det finns miljarder att tjäna på att slopa palliativ vård och erbjuda sköna cocktails med droger och gift. Detsamma gäller de svenska landstingen, under allt högre ekonomisk stress, och de privata vårdbolagen, under ständig vinstpress. Många gamla, deprimerade, psykiskt sjuka och kanske även du skulle välja döden medan vårddirektörerna räknar kassan.

Jag citerar Rasmus Isaksson och Maria Johansson i deras artikel mot aktiv dödshjälp: Alla människor i Sverige ska kunna känna sig säkra på att forskning och vård är helt inriktade på att bota, lindra och värna livet – oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte. Det som framför allt behövs är livshjälp – inte dödshjälp!

Länkar

I böcker och film hyllas den modiga personen som vägrar se sin kropp brytas ner och som istället väljer att avsluta sitt liv. Ett exempel är mysfilmen Me before you . Jättegullig, tills man läser ploten. Det spelar ingen roll om man är ung, vacker, rik och älskad, är man tetrapegiker vill och bör man dö ändå.