Blogg topplista - Superbloggen.se
Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on jun 16, 2016 in Fördomar, Hatbrott, Intressepolitik | 0 comments

Vi låter Allan dö!

ME BEFORE YOU

Tänk dig en ung person – vi kallar honom Allan – med allt att leva för: människor som älskar dig, en speciell person som älskar dig, vackert utseende, bra utbildning, pengar i överflöd …

Sedan har vi en annan ung person – vi kallar honom Bert – med allt att leva för: människor som älskar dig, en speciell person som älskar dig, vackert utseende, bra utbildning, pengar i överflöd …

Allan och Bert har hamnat i en depression och berättar att de vill dö, livet är helt enkelt inte värt att leva. Alla runt Bert reagerar med att få honom att ändra sig och att han har allt att leva för och kämpar för att få honom att inse att han har allt att leva för. De kopplar kanske in organisationer som Suicide Zero för att få honom att inse värdet av sitt liv. Medan människorna runt Allan anser att hans val är ledsamt men klokt och fullkomligt begripligt, de kopplar också in en organisation men det är en organisation som ”hjälper” Allan att ta livet av sig.

Nu till gåtan: Varför tycker människorna, samhället runt Allan att det är ok att han tar livet av sig medan alla med alla medel försöker hindra Bert att göra det samma? Svaret är att Allan har en synlig funktionsvariation och Bert har det inte. 

livet efter dig 2I böcker och film hyllas den modiga personen som vägrar se sin kropp brytas ner och som istället väljer att avsluta sitt liv. Ett exempel är mysfilmen Me before you/Mitt liv efter dig. Jättegullig feel good film, tills man läser ploten. I alla andra sammanhang försöker anhöriga, vänner och samhället förhindra självmord. Men det finns ett stort undantag – det är när man har en omfattande funktionsnedsättning – då lobbas det stenhårt för att aktiv dödshjälp ska införas och att människor ska kunna välja döden istället för att leva vidare med sina begränsningar.

Låt oss vara! Håll er romantiserade dödshjälp för er själva – för vi vill leva och det är precis det vi gör!

Länkar