Blogg topplista - Superbloggen.se
Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Okt 10, 2016 in Intressepolitik, Jävla dumheter helt enkelt, Personlig assistans, Utvalda | 0 comments

Försäkringskassans beslut blev hennes död

spela schack med försäkringskassan

I september för två år sedan höll Unga Rörelsehindrade och DHRG en seminariedag vi kallade: Dags att välja – Liv eller Död? Orsaken till denna dag var bland annat åsikten att den personliga assistansen kostar för mycket.  Försäkringskassan nagelfar varje sekund och klockar oss till och med på toaletten. Idag känns namnet vi valde vidrigt korrekt – för den personliga assistansen är bokstavligen på liv och död för många av oss.

Hon ville bara gå på toaletten och det blev hennes död!

Häromdagen hittades en kvinna död på en tillgänglig toalett i ett köpcenter. Hon hade trillat så illa att hon till slut kvävts. Bakgrunden var att hon var hade MS och var beroende av sin assistans för att kunna göra säkra förflyttningar på toaletten. Hon hade behov av fler assistanstimmar och begärt detta av Försäkringskassan men de svarade med att istället minska antalet assistanstimmar.

Bli medlem i Unga Rörelsehindrade!

Kvinnan ville delta på en föreläsning och fick åka iväg utan assistans och behövde gå på toaletten innan hon åkte hemåt. Hon gick ensam på toaletten och föll och hade ingen som kunde hjälpa henne och därför kvävdes hon. Försäkringskassans beslut var helt enligt regeringens riktlinjer som i regleringsbrevet skriver att kassan ska ”bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”.

Vi med omfattande rörelsehinder och behov av personlig assistans ska inte känna att vi spelar schack med döden vid våra omprövningar av vår assistans.

Länkar