Blogg topplista - Superbloggen.se
Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on apr 4, 2017 in Aktiviteter, Bloggar och poddar, Hjälpmedel, Levnadsvillkor, Övrigt | 0 comments

Att Leva och Fungera

Jennie Svensson

Alla som lever med någon form av funktionsvariation har sin egen livshistoria och sina egna erfarenheter, några har levt med sin funktionsvariation hela livet, andra har fått en skada eller sjukdom, eller råkat ut för att en sjukdom förvärrats senare i livet. Min egen historia som ”funkis” är inte så väldigt lång jämfört med många andra, jag har suttit i rullstol i lite över fyra år nu på grund utav ett medfött syndrom som liksom hann ikapp mig för runt sju år sedan nu. Många tror att hamnar man i rullstol så är livet slut typ, eller att man inte kan göra vad man vill. Rullstolen ses som något begränsande och negativt, men det behöver den inte alls vara!

Som sagt, jag har suttit i rullstol i lite över fyra år nu, och bestämde mig direkt för att bli så bra som möjligt på att använda mitt hjälpmedel utefter de fysiska förutsättningar jag har. Fyra år mestadels på sitt arsle kan tyckas som antingen en lång tid eller kort tid beroende på vilken erfarenhet, synvinkel och hållning man har kring en rullstol. Jag som brukar vara ”en glad skit” med positiv syn på det mesta kan med handen på hjärtat säga att dessa fyra år har varit bland de bättre i mitt liv, trots att min funktionsnedsättning och symtomen från mitt syndrom förvärrats. Men åt sidan med det: att acceptera situationen och ta till sig ett hjälpmedel öppnade en helt ny värld med nya intressen, nya vänner och faktiskt, en helt ny mening med livet. Rullstolen blev nyckeln till frihet och ett helt nytt liv!

2013, kort tid efter att jag fått min rullstol så fick jag höra talas om mässan Leva och Fungera som hålls vartannat år på Svenska Mässan i Göteborg, glad i hågen så åkte jag på mässan en utav dagarna för mässor är ju alltid roliga, och jag kunde verkligen inte få nog! Det fanns så mycket att se, lära sig och så många kontakter att knyta bland alla utställare, det blev en otroligt givande upplevelse som jag levde på länge och som hjälpt mig enormt mycket i mitt liv med min funktionsvariation.

2015 var det dags för Leva och Fungera mässa igen, denna gång för min del i egenskap utav både jennie provar en segwaybesökare och utställare då jag hade hunnit bli aktiv i Förbundet Unga Rörelsehindrade och närmare bestämt Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben. Stod några pass i Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubbens monter under ett par dagars tid, och mellan mina pass i montern så blev det många rundor mellan montrarna på mässan och jag hittade bland annat den för min del perfekta rullstolsdynan, det blev en insikt som jag sedan kunde ta med mig till min arbetsterapeut, och någon vecka senare så hade jag så fått en ny rullstolsdyna som jag än idag sitter väldigt bra på och som hjälper otroligt mycket i min vardag, speciellt vid tillfällen då jag måste sitta längre stunder som under mässor och möten.  Utan mässan hade jag troligtvis än idag inte tänkt på att prova just den varianten utav rullstolsdyna utan hade kanske fortfarande ”suttit som en kratta” på en för mig felaktig dyna.
Det är inte alltid som arbetsterapeuter och hjälpmedelskonsulenter tänker på alla olika hjälpmedel som finns, utan det kan vara nyttigt att själv vara påläst och nyfiken för att kunna komma med förslag på saker som man tror skulle kunna bidra till en bättre livssituation, det är ju ändå DU som lever DITT liv, i DIN kropp och du känner dig bäst själv.

Denna veckan är det dags för Leva och Fungera 2017, dörrarna öppnades idag och mässan pågår fram tills på Torsdag. I år har Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben ingen egen monter, men vi har självklart representanter på plats och vi är ett glatt gäng som hjälper ett annat glatt gäng från DHR med monterbemanningen i DHR Region Västra Götalands monter som heter B01:43 Hallplan finns här

Kom förbi vettja och tjôta lite, ta lite informationsmaterial och insup atmosfären på mässan! Kanske hittar du även något på mässan som kan hjälpa just dig i form av hjälpmedel eller information.

Jag som skriver detta kommer finnas på plats i montern imorgon Onsdag mellan klockan 13:00 och 15:00, kom gärna förbi och säg hej, och kom gärna förbi både tidigare och senare och säg hej till alla de andra från Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben och DHR som bemannar montern med 🙂 Ingen av oss bits, dock kan en och annan verbal känga förekomma vid diskussioner kring LSS situationen, speciellt om Försäkringskassan eller vissa politiker nämns.

Mässan är öppen 9-17 Tisdag och Onsdag samt 9-16 på Torsdag. Det är fri entré, dock behöver man registrera sig och skriva ut entrékort som man finner här  minns jag rätt finnas skrivare vid entrén på mässan med om man inte har tillgång till skrivare, är dock inte 100% säker.

Väl mött!

//Jennie, Sekreterare i Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben samt Förbundsstyrelseledamot i Förbundet Unga Rörelsehindrade