Blogg topplista - Superbloggen.se
Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on maj 13, 2017 in Intressepolitik, Levnadsvillkor | 0 comments

Hejja Robin, hejja Yulia!

robin bengtsson

Hejja Robin, hoppas att du vinner i kväll i Eurovision Song Contest. Men visst hade det varit lite kul om Yulia Samoylova från Ryssland hade fått uppträda. Hon som sjunger en oemotståndlig ballad om kärlek som säkert hade kunnat slå en joddlarsång eller pojkarna från Dressaman. Hon har också ett synligt rörelsehinder och utför sitt bidrag sittande i en ganska risig rullstol.

Everybody is talking about the reasons /All I wanna do is find the feeling / I wanna feel the power / I wanna go to places I don’t know.

Men så blev det inte, eftersom Ryssland inte får delta i årets Eurovision Song Contest. Det verkar ha varit tjuvnyp på hög nivå mellan Ryssland och Ukraina som gör olika politiska utspel mot varandra förklädda i sånger och utnämnda artister.

yulia

Folk i allmänhet är mycket negativt inställda till personer med funktionsnedsättning, de är inte vana att se dem på gatorna, många blir till och med upprörda om de syns ute i samhället.

Kanske kan ändå det komma något gott ur uppmärksamheten som Yulia fått, för alla de människor som lever med funktionsnedsättning i Ryssland. Det är ett land där människor som är avvikande inte får finnas. Samhällets syn är att barn ska göras ”normala” för att kunna passa in. Tanken att anpassa miljön så att de som är annorlunda ska kunna få plats finns inte. Man ser aldrig ett barn med en funktionsnedsättning  i samhället, på gator eller lekplatser.

Länkar