Blogg topplista - Superbloggen.se
Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on sep 25, 2017 in Hatbrott, Historia, Intressepolitik, Jävla dumheter helt enkelt, Utvalda | 0 comments

Inför lördagens nasse-demonstration

barn som mördats av nazisterna

Inför lördagens nasse-demonstration sökte jag information om utrensningen av människor med funktionsnedsättning som kallade T4 och som inledde mördandet av människor under Andra världskriget och jag känner ett illamående och en rent fysisk förtvivlan över alla dessa småttingar, ungdomar och vuxna som plågades och mördades under Förintelsen.

Det känns helt ofattbart att eftervärlden valt att vara tyst om T4. Att det först nu den senaste tiden, 72 år efter att Andra Världskrigets avslut, erkänns att 200 000-300 000 människor med funktionsnedsättning mördades. Det var tidigare inte ens värt att nämnas i läroböcker, i media, vid manifestationer. Det kunde varit du, det kunde varit jag. En människosyn man ryser över…. men är det över?

Caroline tor upp detta i sitt tal vid Manifestationen för Kristallnatten för ett par år sedan. Hon skriver:

Det som gör mig så himla upprörd och ledsen är att händelserna inte dog ut med andra världskrigets slut. Synsättet och Funkofobin som fanns då, att personer med någon slags variation inte var livsvärdiga går att dra paralleller med idag. I dag är det bara förfinat och mer normaliserat.

Åsa Puide och Niclas Malmberg skriver i en artikel i UNT:

Synsättet att ”handikappade” är kostsamma, konstiga och några ”det är synd om” lever kvar hos många, till och med så att de föreställer sig att det inte är ett värdigt liv att leva om denna får en diagnos som påverkar kroppen på ett omfattande sätt i jämförelse med vad denne varit van vid.

Och är inte kraven på att abortera foster med downs syndrom en utrensning. Annika Dzedina skriver i en artikel i Aftonbladet: 

En del hävdar att det kostar mycket med personer med DS, personen med DS behöver mer sjukvård och stöd och detta hade man kunnat undvika om man hade gjort test och sedan abort.