Blogg topplista - Superbloggen.se
Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Nov 7, 2017 in Intressepolitik | 0 comments

Det ojämlika Göteborg ska kartläggas

ljungblads trappa

Läs en intervju med Pia Emanuelsson HSO och Anders Westgerd GIL i ETC om vår stad Göteborg som envist klamrar sig fast vid att vara en ojämlik stad för oss med någon funktionsnedsättning.

Anders säger bland annat:

– Man ses inte som en vanlig människa. Man blir förminskad och försvagad och ses som passiv. Man blir väldigt stigmatiserad och blir behandlad med just en överdriven snällhet som om man vore ett barn. Man vill bli mött med respekt och inte daltad med.

Pia menar att det bland annat beror på att alltför många fortfarande har ett tänkande som härstammar från 1950-talets institutionssverige.

Göteborg är en ojämlik stad för personer med funktionsnedsättningar. Göteborg jobbar för att bli en jämlik stad på många olika sätt. De fokuserar på småbarnsåldern, skolan, arbete och hållbara livsmiljöer. Men vi kan inte se att funktionsrättsperspektiven finns med i detta arbete. Läs hela artikeln i ETC.

Pia är projektledare för ett projekt om jämlikhet för personer med funktionsnedsättning. Projektet heter ”Funktionsrätt i en jämlik stad”. Där samlar hon in berättelser om hur ojämlikheten ser ut för personer med funktionsnedsättning i Göteborg. Läs mer om detta i denna länk.