Blogg topplista - Superbloggen.se
Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on jan 27, 2018 in Hatbrott, Historia, Intressepolitik, Utvalda | 0 comments

Idag är det förintelsens minnesdag

förintelsen

Idag är det förintelsens minnesdag, en dag för att minnas alla som mördades av nazisterna under andra världskriget och att minnas historien och kämpa för att den inte återupprepas igen!

Personer med funktionsvariation var de första som blev nazisternas offer. Motivet bakom dödandet var att personer med funktionsvariation ansågs vara en börda för samhället och anhöriga samt att de inte levde värdiga liv. Att så många som 300 000 föll offer för dessa hemskheter är ett resultat av funkofobi.

Tyvärr lever funkofobin fortfarande kvar idag 2018. Titta bara på den snedvridna debatten om legalisering av aktiv dödshjälp i media, där de motståndare med funktionsvariation ofta utestängs och istället visar de en snyfthistoria om någon individ som är i en svår situation i livet som just då ser döden som den enda utvägen samt någon expertfilosof eller läkare som argumenterar varför man skall legalisera dödshjälp.

Att ens frågan om aktiv dödshjälp diskuteras idag är ett tecken på hur historielös och funkofob värld vi lever i. Eller när man inom vården erbjuder fosterdiagnostik till blivande föräldrar och pratar i termer ”risk” för att få barn med funktionsvariation. Kan säga att nästan 90 % av alla fall som visar sannolikhet på att det blivande barnet kommer födas med funktionsvariation leder till abort. Och väldigt ofta när frågor om våra rättigheter som möjliggör delaktighet samhället diskuteras ifrågasätts det på grund av att det ses som en kostnad.

Vi måste lära oss av historien och kunna dra paralleller till hur det ser ut idag. Visst idag i Sverige 2018 blir vi inte mördade. Men de funkofoba idéerna finns fortfarande kvar och detta måste vi motverka och vara vaksamma på att historien inte återupprepas igen!

Astrid Steen, ordförande i Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben

Länk