Blogg topplista - Superbloggen.se
Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Jan 30, 2018 in Intressepolitik, Jävla dumheter helt enkelt, Utvalda | 0 comments

Eutansi – dödshjälp

eutanasi

Kalla det slippery slope eller det sluttande planet eller att släpper vi loss krafter vi inte kan hantera eller lyft inte på locket till Pandoras ask …

… vad vi än väljer att kalla det så ser man tydligt att tillåter ett samhälle aktiv dödshjälp på sina medborgare så kommer de som är en kostnad för samhället att offras. I Signum kan man läsa om en medicinetiker som avgår i protest för att Nederländerna i allt snabbare takt avlivar människor med åldersdemens. I Sverige poppar denna fråga upp med jämna mellanrum och krav finns på att vi inför dödshjälp även i vårt land. Vad händer när vården alltmer styrs av anonyma multinationella vårdbolag eller landstingsägda sjukhus som arbetar efter ”New public management”, det vill säga av ett system som präglas av ”köp och sälj”. Risken är att dödshjälp blir en lönsam affär där vårdinstitutioner samtidigt blir av med svårt sjuka och vårdkrävande patienter.

Ur Signum:

Nederländerna blev år 2002 det första landet i världen som legaliserade dödshjälp. Sedan dess har det skett en snabb ökning av eutanasirelaterade dödsfall till för närvarande 17 per dag. År 2016 dog 6 091 personer i Nederländerna genom aktiv dödshjälp, av vilka över 400 patienter som dödades utan att uttryckligen ha gett sitt medgivande.

En medicinetiker, ansvarig för kontroll av eutanasi, avgår i protest. Hon anser att antalet dementa patienter som i Nederländerna dödas genom eutanasi börjar urarta. I en intervju för senaste numret av tidskriften Medisch Contact motiverar Berna van Baarsen sitt ställningstagande med att hon inte anser sig kunna ställa sig bakom den ”tydliga förändringen” av tolkningen av eutanasilagstiftningen med hänsyn till dödliga interjektionen för människor med åldersdemens. Antalet personer i denna patientgrupp som årligen dödas har fyrdubblats de senaste fem åren.

Länkar